Kültür Mozaiği: Karabük'ün Tarihi Mekanları ve Yerleri

Karabük'ün Tarihi Mekanları ve Yerleri

Cinci Hanı
Cinci Hanı

Safranbolu'da Çeşme Mahallesinde çarşının merkezindedir. Sultan İbrahim zamanında güçlenen ve zenginleşen, Rumeli Kazaskeri Cinci Hoca'nın (Asıl adı Hüseyin) memleketi Safranbolu'ya yaptırdığı görkemli bir yapıdır.


Karabük'ün Safranbolu İlçesindeki

- St. Stefanos Kilisesi (Ulu Cami)
- Eski Cami (Gazi Süleymen Paşa Cami)
- Köprülü Mehmet Paşa Cami
- Hidayetullah Cami
- Taş Minare Cami
- Dağdelen Cami
- İzzet Mehmet Paşa Cami
- Akçasu Cami

Eflani İlçesi


- Küre-i Hadit Cami görülmeye değer eserlerdir.

Han ve Hamamlar

Cinci Hanı'ndan başka Safranbolu'da Pamukçu ve Tuzcu Hanları adıyla iki han daha bulunmaktadır. Eflani'de 20. yy.ın başlarından kalma bir Katırcı Han bulunmaktadır.

Eski Hamam

Safranbolu'da Çeşme mahallesindedir. Bizans döneminden kalmadır.

Yeni Hamam (Cinci Hamamı)

Safranbolu'da Çeşme Mahallesinde çarşı içindedir. Bu hamamın da Cinci Hoca (asıl ismi Hüseyin) tarafından yaptırıldığı bilinmektedir.

Yazıköy Hamamı

Safranbolu sınırlarında olup, hangi dönemde yapılmış olduğu bilinmemekle birlikte 1800'lü yılların ortalarında yapıldığı tahmin edilmektedir.

Bulak Hamamı


Karabük merkez de olup, tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 1780 yılında yapıldığı tahmin edilmektedir. Osmanlı dönemi eseridir.

Çeşme ve Köprüler

Safranbolu ilçesinde yazıtlı ve yazıtsız 93 adet kültür varlığı olarak tescilli çeşme bulunmaktadır.

Taşköprü

Safranbolu'nun doğusunda, Konarı köyünün 200 metre kuzeyindedir. Eflani Çayı üzerindeki köprünün yapım tarihi belli değildir.

Tokatlı Köprüsü

Safranbolu'nun Aşağı Tokatlı Mahallesindedir. 18. yüzyılda yaptırıldığı ileri sürülmektedir.

Saat Kulesi


Safranbolu’da eski Hükümet Konağı arkasındadır. Bu gün de görev yapan saat kulesi Padişah 3. Selim’in sadrazamı İzzet Mehmet Paşa tarafından 1797 yılında yaptırılmıştır. Kare planlıdır. Kiremit çatısı bulunan kulenin yüksekliği 20 metredir. 7 günde bir kurulan saat zembereksizdir. Yapı İl Özel idaresince 1999 yılında restore ettirilmiştir. Cuma, Cumartesi, Pazar günleri geziye açıktır.

Kaleler

Safranbolu Kalesi


Bugün sur ve duvarları tamamen yıkılmıştır. Kalenin yeri 1976 yılında yanan Hükümet Konağı ve Saat Kulesinin olduğu yerdir. Bizans döneminde yapıldığı ve o dönemde Dadybra Kalesi olarak anıldığı bilinmektedir.

Asar Kalesi

Eflani Seferler Köyündedir. Doğal bir tepe üzerine kurulmuş olup, etrafında harçsız moloz taştan yapılmış sur enkazı bulunmaktadır. Savunma amaçlı yapıldığı tahmin edilmektedir.

Asar Kalesi (Eskipazar)

Semail Köyü yakınındadır. Kale kalıntıları günümüze ulaşmamıştır.