Kültür Mozaiği: Bartın'ın Tarihi Mekanları ve Yerleri

Bartın'ın Tarihi Mekanları ve Yerleri


Kuşkayası Anıtı
Kuşkayası Anıtı

Amasra - Bartın karayolu üzerinde, Amas­ra’ya 4 km uzaklıktaki Kuşkayası mevkisindedir.Roma İmparatoru T. Germa­nious Claudius zamanında Doğu Eyaletleri İnşa Ordusu Komutanlığı yaptıktan sonra yaşam boyu Bitinya -Pontus Valiliğine atanan Gaius Julius Aguilla tarafından M.S. 41-54 yıllarında yaptırılmıştır. Roma yol ağının bir parçası olan ve İmpa­ratorun anısına yaptırılan bu anıt; yufka kabartma tekniğiyle kayalara oyulmuş Kral heykeli ve Roma Hakimiyet Kartalı ile birbirini tamamlayan  iki  kitabe,  oturma  sedirleri  ve  kaya  nişlerini  kapsamaktadır.  

 Anıta ait , Kral  Heykeli ve Hakimiyet Kartalı’nın başları tahrip olmuştur. Birisi kral figürünü çevreleyen Niş’in üstünde, diğeri kabartmalardan uzakta ve batıda bulunan birbirini tamamlayan kitabelerde; “Devletlerarası barışın ve dostluğun anısına, İmparator Germanious’un yüceliği için G.J.Aguilla dağı yardı ve bu dinlenme yerini kendi özel ödeneği ile yaptırdı” ifadeleri bulunmaktadır. 
  
Antik Tiyatro 

Roma Dönemine ait olup, Aya Yorgi Tepesi’nin güney yamacındadır. Tiyatro boşluğu (Cavea) ve Sahne (Skone) bölümleri yıkılmıştır. Yeri mezarlık olarak kullanılan tiyatronun sadece bir giriş kapısına ait kalıntılar görülebilmektedir. 
  


Bedesten 
Bedesten



Amasra’nın güneyinde, sahile yaklaşık 1.5 Km uzaklıktadır. M.S. 1. yy sonları ve 2. yy başlarında muhtemelen Roma Eyalet Meclis Sarayı (Bouleuterion) olarak  yapılmıştır. Basılıka planlı olup, 5 adet Sahını (Nef) ve 18 x 45 M.lik boyutlarıyla büyük bir yapıdır. Spor Salonu veya Roma Hamamı olabileceği, sonradan ticari amaçlarla kullanıldığından Bedesten adını buradan aldığı da tartışılmaktadır. Günümüzde harabe olup, tuğladan örülen duvarlarının bir kısmı ayaktadır. 
  
Amasra Kalesi 

Bizans Dönemine ait olan Amasra Kalesi, özelikle Ceneviz Dönemlerinde değişikliklere uğramış ve 14-15 yy.larda Ceneviz ve Osmanlı Dönemlerinde de ciddi onarımlar görmüştür.Kale; iki ana kütleden oluşmaktadır. Birisi, o zaman ada olan ve “Kemere” denilen bir köprüyle Amasra’ya bağlanan Boztepe’deki Sormagir Kalesi, diğeri Amasra’daki Zindan Kalesi’dir. Kuzeydoğu ucunda Büyükliman Kapısı, batısında Küçükliman (Antik) Kapısı ve güneyinde Zindan Kapısı bulunmaktadır. 
  
Necropol - Amasra 

Aya Yorgi Tepesi eteklerindeki bu antik mezarlık önemli ölçüde tahrip olmuş, Anıt mezarlar ve Lahit taşları inşaatlarda kullanılmıştır. Günümüzde sadece yeri bilinmektedir. 
  
Yeraltı Çarşısı - Amasra 
Roma Dönemine ait olduğu sanılan Çarşının, en önemli bölümü Tomaşkuyusu mevkisindedir. Bedesten’deki yapı tekniklerinin aynen uygulandığı 17 m.lik bir ana galeri ile buraya açılan yaklaşık 50 odadan oluşmaktadır. Güneye ve batıya doğru antik şehir alanlarında yer yer geniş kanalizasyonlara ve rogarlara rastlanır. 
  
Yeraltı Galerileri - Amasra 

Amasra Yeraltı Galerileri; Zindan Mahallesinde Kaleiçi’nden başlamakta ve liman yönünde yerleşim yerlerin altında devam etmektedir. 1.55 m. genişliğinde ve 1.80 m. yüksekliğinde, yan duvarları ve merdivenleri moloz taş örgü, tavanı ise kemerli taş-tuğla örgü sistemiyle yapılmıştır. Kale içindeki  ana girişten itibaren yaklaşık 80 m. uzunluğundaki bölümüne girilebilmektedir. Bazı tarihçiler, Roma Dönemine ait olan galerilerin yapımında Kapadokya’daki sığınakların esinti kaynağı olduğunu söylemektedirler 
  
Yıkık Kilise - Amasra 

Tavşan Adası’nda da Bizans Dönemine ait kilise kalıntılarına rastlanmaktadır. 
  
Hisarkale Mahzeni - Kurucaşile 

Tarihi Kromna Kenti’nin merkezi olan Tekkeönü Köyünün Hisarkale mevkisindedir. Tekkeönü Kalesine ait kalıntılarla bütünleşen ve kale içinden denize kadar uzanan bir dehliz ile 7 adet kaya kuyusundan oluşmaktadır. Dönemi bilinmemekle birlikte, kuyuların, Kromna halkınca savaşta erzaklarını saklamak için kullanıldığı, dehlizin gerektiğinde kaleden denize kaçış dehlizi olduğu  ve denize açılan kapısının liman yapımı sırasında doldurulduğu söylenmektedir.